29 Ekim 2008 Çarşamba

"Pozitif düşüncenin sonuçları..."

Tarihinde ilk kez en üst ligde mücadele eden ve Türk Bankası 1. Lig'inde sahasında ilk maçında Binatlı'yı 1-0 ile geçen Türkmenköy 6 puana yükseldi. Lige yeni çıkmış, 1.Lig tecrübesine sahip futbolcuları az olan bir ekibin iki haftada kayba uğramadan ve kalesinde gol görmeden yaptığı başlangıç özgüven açısından önemlidir.
Zirveyi hedefleyenlerin bir puanda kaldığı bir tablo ortada dururken sadece puan olarak değil, Türkmenköy'ün sahada yapmaya çalıştıkları, takım oyunu ile pozitif futbol düşüncesi, stadı ve taraftarının heyecanı bu ülkede olması gereken basamakları tek tek çıkarak gelinen aşamayı gösteriyor. Takımda teknik direktör Eralp Şerifoğlu'nun damgası görülüyor.
Defans güvenliği ve yardımlaşmaları ile kaleci Devrim'in tecrübesi artıları, pas bağlantıları da dikine oynama düşünceleri de olumlu ancak son vuruşlarda iki haftadır sorun yaşanıyor. Girilen pozisyonlarda gol vuruşlarındaki beceri noksanlığı skorda rahatlığı engelliyor, stresi arttırıyor.
Geçtiğimiz yıl Türkmenköy gibi İkinci Lig'den gelen Binatlı'da, Yeniboğaziçi karşısında alınan 4-1'lik galibiyetin moraliyle arzulu başladığı maçta Pajo'nun kırmızı kartı ile oyun düzeni bozuldu. Gönyeli'nin denediği daha sonra sarı-yeşillilere transfer olan, lige üç golle başlayan Pajo'nun maçın başından itibaren markajında bulunduğu Mustafa Tekpınar ile mücadelelerinde vurduğu dirsek Fehim Dayı tarafından kırmızı kartla cezalandırıldı.
Kafa kafaya giden maçta 27. dakikada Binatlı'nın on kişi kalması ile dengeler bozuldu. Binatlı Ertuğ ile tek forvete dönerken orta alanını kalabalık tutarak Türkmenköy'ün iyi işleyen pas trafiğini engellemeye çalıştı. Zaman Zaman pas şut seçimlerinden yapılan hataların yanısıra Türkmenköy'de net pozisyonlar değerlendirilemedi. İkinci yarıya da etkili başlayan yeşil-beyazlı ama dün turuncu formayı tercih eden Türkmenköy, Hasan Aksoy ile golü buldu.
Yeni transferleri Gerhard orta alanda güçlü fiziği ve görev adamı özelliğiyle iyi işler yaparken, sakatlıktan takıma dönen William temkinli, Armel sakatlıktan dolayı kadroda yoktu. Binatlı geriye düştükten sonra daha fazla adamla rakip yarı alana indi. Baskısını artırdı ancak Türkmenköy'ün kademeli defans anlayışı bu akınları önledi. Boş alanlara etkili kontratağa çıkmada sıkıntı yaşayan Türkmenköy'de forvet hattından geriye düşmeyen Tabi ikinci sarıdan kırmızı kartla oyundan atıldı.
Son bölümde yüksek tempo ve heyecan, Binatlı'nın ataklarıyla Türkmenköy'ün direnci vardı. Türkmenköy taktik faullerle oynadı, 25 faul yapılırken, Binatlı'nın 7 faulü vardı. Binatlı diri ve koşan bir takım ancak erken on kişi kalmaları düzenlerini bozdu. Sorumsuz davranan futbolculara ceza verilmeli ki bu tip sorumsuzlukların önüne geçilebilsin.
Maçın hakemi Fehim Dayı kırmızı kartlarında haklıydı, Hasan Aksoy'a gösterdiği sarı kart dışında disiplin uygulamaları yerindeydi. Karşılaşmanın ilk yarısında Tabi'nin korner atışından gelen topta defanstan seken meşin yuvarlak yan ağlardan kale içine girdi, Kaymaklı maçındaki gibi fahiş bir hata yapılmadı. Yardımcı hakem Ali Orçam da Fehim Dayı da köşe vuruşu kararında hem fikirdi. Yardımcı hakem Murat Gökçe iyi döndü, 13. dakikada Willem'in attığı golde kritik ofsayt pozisyonunu tespit etti.
Yazar:Ogün Genç KAÇMAZ-Kıbrıs Gazetesi
Ekleyen:Fikret Namıkkemaloğlu

Hiç yorum yok: